Αλυσίδα Μηχανής

Είναι γεγονός ότι δυστυχώς πολύ λίγοι αναβάτες φροντίζουν την αλυσίδα της μηχανής τους. Αυτό βέβαια είναι φυσικό ότι μπορεί να προκαλεί πολλές φορές προβλήματα στο δρόμο κατά τη διάρκεια της οδήγησής μας και σε μακροχρόνιο διάστημα καταστροφή των γραναζιών.

Οι περισσότερες αλυσίδες μπορούν να διατηρηθούν σε άριστη κατάσταση και για πολύ καιρό με μια μικρή ρουτίνα φροντίδας. Έτσι ένα 10 λεπτό αφιερωμένο στην φροντίδα της αλυσίδας μας μπορεί να μας γλιτώσει από περιττά έξοδα και ατυχήματα στο δρόμο.

Πρέπει να κοιτάμε 2 βασικά πράγματα:

  1. Pre Ride. Πριν ξεκινήσουμε καλό θα είναι να ρίχνουμε μια γρήγορη ματιά στην κατάσταση της αλυσίδας μας. Είναι στεγνή, σκουριασμένη ή μήπως έτοιμη να βγει; Θα πρέπει να κοιτάμε πάντα να είναι σωστά κεντραρισμένη με τον πίσω τροχό ώστε να αποφεύγονται προβλήματα ευθυγράμμισης κατά τη διάρκεια της οδήγησής μας.

  2. Επιστροφή. Όταν γυρνάτε από τη βόλτα σας συνιστάται να ελέγχετε εάν η αλυσίδα σας είναι καλά λαδωμένη, εάν είναι σε σωστή θερμοκρασία και εάν το λιπαντικό ρέει ανάμεσα στις σχισμές και τις γωνίες. Υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία χρειάζονται καλό λάδωμα και πρέπει να γνωρίζουμε: η περιοχή μεταξύ των ενώσεων και των πλευρικών ελασμάτων της αλυσίδας (εσωτερικά και εξωτερικά)