Δεν χρειάζεται να πας μακριά για να... Πρέπει να λάβεις τα μέτρα σου!

Η ασφαλής οδήγηση αφορά την κάθε σου μέρα. Στο Bikers World θα σου πούμε τα βασικά safe ride tips, οδηγίες που πρέπει όλοι οι αναβάτες της δίκυκλης θεάς να ακολουθούν, εσύ να την ψάχνεις παντού την ασφάλειά σου.

Η μηχανή σου είναι το μεράκι σου, είναι η καψούρα σου αλλά, και η καλύτερη λύση γα να φτάσεις γρήγορα και ανέξοδα στον προορισμό σου.

Ο χειρισμός της μοτοσυκλέτας απαιτεί διαφορετικές δεξιότητες από την οδήγηση του αυτοκινήτου. Ωστόσο, οι νόμοι του δρόμου ισχύουν για όλους τους οδηγούς ακριβώς το ίδιο. Ο συνδυασμός της επαρκούς εκπαίδευσης, η συγκέντρωση, λογική, η ψυχραιμία και η τήρηση του ΚΟΚ, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση των ατυχημάτων. Δεν θέλουμε να σε αγχώσουμε, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσεις κάποιες βασικές συμβουλές ασφάλειας για να βεβαιωθείς ότι η επόμενη διαδρομή σου θα είναι πράγματι ασφαλής.

Για Safe Ride, ακολούθησε τα παρακάτω:

 • Να φοράς πάντα κράνος!

  Το να φοράς κράνος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείς από σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι. Ένας αναβάτης μοτοσικλέτας που δεν φορά κράνος είναι πέντε φορές πιο πιθανό να υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι. 
 • Φόρεσε τα κατάλληλα αξεσουάρ, τον εξοπλισμό και το ρουχισμό του αναβάτη!

  Φρόντισε να φοράς προστατευτικό εξοπλισμό και ρούχα που ελαχιστοποιούν τον αριθμό των τραυματισμών σε περίπτωση ατυχήματος ή ολίσθησης. Φόρα πάντα ρούχα και υπόδηση σχεδιασμένα για αναβάτες μηχανής και γάντια, ώστε να προστατεύεις το σώμα σου από σοβαρούς τραυματισμούς και να νιώθεις άνετα και προστατευμένα στην οδήγηση, χωρίς περιττές έγνοιες.
 • Ακολούθησε τους κανόνες κυκλοφορίας. Να τηρείς το όριο ταχύτητας. Όσο πιο γρήγορα πηγαίνεις, τόσο περισσότερο παίζει να... «σταματήσεις». Όσοι ταξιδεύετε να γνωρίζετε τους τοπικούς νόμους και τους κανόνες κυκλοφορίας!
 • Σκέψου... αμυντικά! Μην υποθέτεις ότι ένας οδηγός μπορεί να σε δει, καθώς σχεδόν τα 2/3 των ατυχημάτων προκαλούνται από έναν οδηγό που παραβιάζει το δικαίωμα προτεραιότητας του αναβάτη. Θα πρέπει πάντα να οδηγείς με τους προβολείς σου αναμμένους, να αποφεύγεις το τυφλό σημείο του οδηγού, βγάζε φλας πολύ πριν από οποιαδήποτε αλλαγή στην κατεύθυνσή σου και πρόσεξε για άλλα οχήματα που στρίβουν.
 • Να διατηρήσεις τις ικανότητές σου στην οδήγηση μέσω της εκπαίδευσης. Ολοκλήρωσε ένα τυπικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα οδήγησης μηχανής, λάβε άδεια και πάρε αρκετά μαθήματα ανάβασης, ώστε να αναπτύξεις τεχνικές και για να αυξήσεις τις στρατηγικές σου στο δρόμο.
 • Να είσαι πάντα συγκεντρωμένος στην οδήγηση, ξεκούραστος και να ταξιδεύεις νηφάλιος. Μην πίνεις όταν είναι να οδηγήσεις, γιατί είναι πολύ πιθανό να προκαλέσεις βλάβη στον εαυτό σου και σε άλλους. Επιπλέον, η κόπωση και η υπνηλία μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά σου να αντιδράσεις, να μειώσουν τα αντανακλαστικά σου, οπότε βεβαιώσου ότι έχεις ξεκουραστεί επαρκώς πριν ανέβεις στη μηχανή.

 • Η σωστή προετοιμασία! Η εξασφάλιση ότι η μοτοσυκλέτα σου είναι κατάλληλη για το δρόμο είναι εξίσου σημαντική με την πρακτική της ασφαλούς οδηγικής συμπεριφοράς. Εάν κάτι «παίζει» με τη μοτοσικλέτα σου, θα είναι προς όφελός σου να το διαπιστώσεις πριν την καβαλήσεις.

 • Για να βεβαιωθείς ότι η μηχανή σου είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας, τσέκαρε τα εξής:

 • Ελαστικά: Έλεγξε για τυχόν ρωγμές ή εξογκώματα ή σημεία φθοράς στα πέλματα (η χαμηλή πίεση των ελαστικών ή οποιαδήποτε ελαττώματα μπορεί να προκαλέσουν εκρήξεις)

  Κάτω από τη μοτοσικλέτα: Ψάξε για σημάδια διαρροών λαδιού, νερού ή βενζίνης

  Λάδωσε σωστά την αλυσίδα σου, αφού πρώτα την έχεις καθαρίσει καλά, και δες αν χρειάζεται αλλαγή

  Προβολείς, φώτα και σήματα: Δοκιμή για μεγάλη ή μικρή σκάλα (βεβαιώσου ότι λειτουργούν όλα τα φώτα)

  Υγρά φρένων και ψύξης: Το επίπεδο πρέπει να ελέγχεται κάθε εβδομάδα

  • Μόλις ανέβεις στη μηχανή σου, συμπλήρωσε τους παρακάτω ελέγχους:

  Συμπλέκτης και γκάζι: Βεβαιώσου ότι λειτουργούν ομαλά

  Καθρέπτες: Καθάρισε και προσάρμοσε όλους τους καθρέφτες για να εξασφαλίσεις την πιο ευκρινή προβολή

  Φρένα: Έλεγξε τα εμπρός και τα πίσω φρένα

  Τέσταρε την κόρνα!

  Έλα στο Bikers World και ρώτησε μας ό,τι χρειάζεσαι,

  γιατί μοιραζόμαστε τον ίδιο δίκυκλο κόσμο!